zondag 16 juni 2013

Charlemagne Grensregio

Nermin Dizdarevic op de Rotarybijeenkomst van 14 juni 2013 (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Nermin Dizdarevic is Geschäftsführer van Charlemagne Grensregio, een samenwerkingsverband tussen gemeenten en regionale overheden gelegen rond het drielandenpunt van Nederland, Duitsland en België. De rechtsvorm is een Arbeidsgemeinschaf en de jaarlijkse begroting is 150.000 euro. Nermin Dizdarevic: “Als je de grenzen wegdenkt, heb je hier een concurrerend vermogen vergelijkbaar met dat van de Randstad.” Het doel van Charlemagne Grensregio is het doorontwikkelen van een gemeenschappelijke economische ruimte Parkstad–Aken–DG België door de economische ontwikkeling te stimuleren, het grensoverschrijdend werken en leven eenvoudiger te maken, en de afstemming tussen plannen en ontwikkelingen in de regio te verbeteren. 
Nermin Dizdarevic op de Rotarybijeenkomst van 14 juni 2013 (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Werkzoekenden moeten zicht krijgen op het aanbod van banen en opleidingen. Bedrijven moeten eenvoudiger personeel kunnen werven, het grensoverschrijdend openbaar vervoersnetwerk moet beter worden. De verschillende projecten en acties dienen met name om de informatie te verbeteren en te zorgen dat overheden, instituties en ondernemers met elkaar in contact komen. In dit stadium is de bedoeling: "Weten wat er aan de andere kant van de grenzen gebeurt." Men neemt deel aan beurzen, doet veel aan regionale branding en er zijn een aantal projecten gestart. Dat alles om de kracht ven de grensregio te versterken.

Als iets duidelijk is, is dat de grensoverschrijdende samenwerking nog steeds niet goed is geregeld (voorbeeld Avantis). Dat geldt evenzeer voor de infrastructuur, waarop het samenwerkingsverband Charlemagne overigens geen invloed heeft: wie nu van Amsterdam naar Aken wil, moet overstappen in Sittard en in Heerlen wachten op het boemeltje ("Je bent eerder met de fiets", zei de man die geen vragen mag stellen), terwijl je in Aken aangekomen zo op de trein naar Moskou kan springen. Charlemagne is een adviescollege: budget en de grote lijnen worden besloten door de deelnemende partners. Een andere aanwezige merkte op: zolang als de acht Parkstadgemeenten bestaan, zal de besluitvorming niet beter worden, want de bestuurders denken niet veel verder dan de belangen van de duivenclub in de wijk. Grensoverschrijdende samenwerking is een proces van lange adem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten