zaterdag 6 juli 2013

Basisschool St Paulus in de Passart

Basisschool St Paulus in de Passart

(deze blog is op 1 december 2014 aangevuld- zie onderaan)

De cheque van 1250 euro wordt door voorzitter Henk Goei Thè en penningmeester Wim Vencken overhandigd aan de schoolleiding van Basisschool Sint Paulus in de Passart (Foto: Jan Stoot).
Eén van de goede doelen van de lustrumviering van Rotaryclub Heerlen is een bijdrage aan het educatieve tuinproject van de basisschool St Paulus in de Passart. Dit project (de ontwikkeling van "Educatieve tuintjes")  is voorgesteld door Jos Eussen van het Regionaal Centrum Excellence Rhine Meuse. Op woensdag 23 juli is de cheque van 1250 euro door voorzitter Henk Goei Thè en penningmeester Wim Vencken overhandigd aan de schoolleiding.
Als dank ontvangt de voorzittter van de Lustrumcommissie Jan Stoot een gezamenlijke voucher die de leden van Rotaryclub Heerlen kunnen inwisselen tegen een kopje tomatensoep, zelfgemaakt met de tomaten uit de educatieve tuintjes (foto: Basisschool de Passart).
(Foto: Basisschool de Passart).
Op 1 december 2014 is door uw blogger het volgende aan deze blog toegevoegd. Dat was naar aanleiding van de afronding van dit project. In november 2014 bezocht een delegatie van Rotaryclub Heerlen de Basisschool Sint Paulus (Passart). 
De delegatie bestond uit een aantal leden van het vorige (en 
huidige) bestuur: Henk Goei Thé, Wim Vencken, Wil Pécasse en Jan Stoot. De school had de club uitgenodigd want zij wilde graag de resultaten van een donatie die de school van de club had ontvangen presenteren. 
Deze donatie had de club in 2013 gedaan naar aanleiding van het 60-jarige bestaan van de club. De school ligt in de wijk Passart en maakt deel uit van een van de speerpunten van de gemeente om de wijk te verbeteren. 


Het grote, braakliggende terrein tegenover de school werd heringericht als ontmoetingspark De Laurier. De ideeën hiervoor zijn bedacht door de leerlingen van de groepen 7-8, samen met wethouder Riet de Wit en met professionele hulp. Op initiatief van de kinderen was het terrein in 2011 ingezaaid met wintertarwe. 


Klik om te vergroten
Bij de basisschool Sint Paulus gingen een peuterleidster en een leerkracht vanaf 2012 samen een jaar een peutergroep leiden. In plaats van vier, gingen de peuters vijf dagdelen naar school. De peuters kregen een sociale vaardigheidstraining, zoals het beter kunnen leggen van contacten, het beter leren luisteren en het beter kunnen omgaan met kritiek. In het oudste deel van Passart is een aantal oude woningen opgeknapt. 


De donatie van de club was mede bedoeld om voor de kinderen de mogelijkheid te creëren om zelf groenten en fruit te kweken. Daardoor zouden zij mogelijk bewuster worden van gezonde voeding, het plezier van het tuinieren en samenwerken ervaren, en het wonder van de natuur kunnen aanschouwen. 

Het resultaat mocht er zijn, zoals blijkt uit de fotorapportage die de school in de vorm van een boek aan de delegatie aanbood. 









Ook werden een aantal potjes met zelf gemaakte chutney aan de delegatie meegegeven. De inhoud ervan werd een aantal dagen 
later smakelijk door de clubleden verorberd op de clubbijeenkomst van 21 november 2014, zoals ook uw blogger mocht ervaren. 

Daarmee werd op een bijzondere wijze het Lustrumproject van vorig jaar afgesloten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten