dinsdag 17 september 2013

Ghiel Pijpers en heksenjaar Roermond

Ghiel Pijpers en het heksenjaar Roermond

Detail van "De tocht van de heksen" (foto: US Public Domain) door de Spaanse kunstschilder Luis Ricardo Falero geschilderd in 1887. Heksen op weg naar hun jaarlijkse gemeenschappelijke vergadering. Het schilderij wordt ook  de droom van Faust genoemd. De duivel wordt door de romantici gezien als de donkere schaduw die de mens een glimp toont van de hemelse schittering. Alleen in de diepte van de duisternis kan men de grootsheid van het licht zien. Dat is waarschijnlijk de reden dat Ghiel Pijpers zo af en toe aandacht vraagt voor het komende heksenjaar in Roermond. Zo ook op 17 september 2013. De schilder Luis Falero had een fascinatie voor het gedetailleerd weergeven van het vrouwelijk schoon. Zijn hyper-realistische stijl in mythologische voorstellingen gaf hem de vrijheid om allerlei woeste taferelen te verkennen. Klik om te vergroten.
Ghiel Pijpers vertelt op de bijeenkomst van de Past Rotarians op dinsdag 17 september dat het precies 400 jaar geleden is (1613) dat in Roermond 64 heksen werden verbrand. Het is een tijd van grote armoede, overstromingen en ziekten. Het volk mort, de wellust tiert, en er breken onlusten uit. Ghiel Pijpers trek nog net geen parallel met het uiteenvallen van de macht in Roermond, en de mogelijke heksenjacht, na het strafrechtelijk onderzoek naar vermeende corruptie en vriendjespolitiek, op een Roermondse stemkanon, maar het brandde op zijn lippen.
Heksenbezem: op deze Prinsjesdag (17 september 2013) hees Ghiel Pijpers zich in een rood-wit-blauwe outfit, met oranje riem. Weer een perfecte dress. Op zijn revers prijkt zijn heksenbezem (Foto: J. von Grumbkow).
Uitvergroot speldje van de hersenbezem op het colbert van Ghiel Pijpers (Foto: J. von Grumbkow).


Flyer van de Heksenwaan, een komende musical over macht en liefde, en... gebaseerd op ware gebeurtenissen. Klik om te vergroten.
Dat heksen het nog steeds moeilijk hebben, maakte ik op uit een RTL-bericht: "Swaziland verbiedt heksen hoog te vliegen." Heksen die in Swaziland op hun bezems 150 meter of hoger vliegen riskeren arrestatie en een boete van 500.000 Rand. Een heks op een bezem is een vorm van transport die zwaarder is dan lucht. Daarmee wordt de heks in Swaziland beschouwd als vliegend object en valt onder de regels van de burgerluchtvaart. Ongeveer in dezelfde categorie van speelgoedhelikopters en vliegers.  Dus mag ze niet hoger dan 150 meter komen. Anders wordt op haar geschoten.  Ik schrok want recent mogen zeemeerminnen ook niet te dicht bij de havens komen. We zullen dus onze Roermondse heksenvrienden vragen een subsidievoorstel in te dienen bij de Frans Gijzelsstichting om hoogtebegrenzers voor Swaziland te kopen.
Flyer van de Heksenwaan, een komende musical over macht en liefde, en... gebaseerd op ware gebeurtenissen. Klik om te vergroten.
Een tijdje geleden stond op de Engelse hitlijsten het lied 'Ding Dong the Witch is Dead'  dat een cultlied werd van tegenstanders van Margaret Thatcher. Het werd een discussie of de BBC dat lied wel of niet mocht uitzenden. Of een vergelijkbaar lied deel uitmaakt van de nieuwe Roermondse musical Heksenwaan, mogelijk met een stemkanon in de hoofdrol, is nog onbekend. Klik op onderstaand YouTube-filmpje:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten