vrijdag 6 september 2013

Mens-Dier (2): Therapiehond

Mens-Dier (2): Therapiehond

Foto ontleend aan: ww.feinbergconsulting.com.
Deze week sprak ik Marie-José Enders-Slegers die de eerste hoogleraar is "Relatie mens-dier", oftewel "Anthrozoologie". Huisdieren werken positief tegen eenzaamheid bij ouderen en verbeteren hun humeur. Honden en katten geven affectie. Zelf hebben ze ook aandacht en zorg nodig. Onze gezondheid heeft baat bij een goede band met een dier. In het gesprek toonde ze empirisch onderzoek dat daaraan steun geeft.
Foto ontleend aan: well.blogs.nytimes.com.
Marie-José Enders-Slegers is bijzonder hoogleraar. Haar benoeming is mogelijk gemaakt door de Stichting Animal Assisted Interventions in Zorg, Onderzoek en Onderwijs (AAIZOO). Zij is als fellow verbonden aan de University of Denver. Ze is gastdocent Dierenpolitie. Zij was voorzitter van het Hoofdbestuur van de Dierenbescherming in Nederland en 8 jaar lid van de Raad van Bestuur van American Humane, een Kinderbescherming-Dierenbeschermingsorganisatie in de Verenigde Staten. Momenteel is ze o.a. Vice-President of IAHAIO, (International Association of Human-Animal Interaction Organizations).
Army Staff Sgt. Anthony Houston en Staff Sgt. Travis Gilbert worden opgevrolijkt door de 3-jarige therapiehond, Lugnut, die een truc uitvoert bij Kamp Atterbury (Indiana). De twee soldaten keerden onlangs terug  na een inzet van 10-maanden in Kandahar (Foto: US Army door Jill Swank).
Buddyhonden helpen veteranen bij de behandeling van posttraumatische stress (PTSS). KNGF-Geleidehonden startte vorig jaar een wetenschappelijk onderzoek naar de verbetering van de kwaliteit van leven van veteranen met PTSS. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een buddyhond.. De organisatie werkt sinds 2012 aan een pilot rond speciaal opgeleide honden voor Nederlandse (oud-) geüniformeerden. Het zijn buddyhonden voor veteranen die aan hun oorlogs- of uitzendervaringen fysieke of psychische klachten over hebben gehouden. Klik hier.
Foto ontleend aan: well.blogs.nytimes.com
Marie-José Enders-Slegers (zie haar LinkedIn-profiel) heeft vier onderzoeken dat een beeld geeft van het brede gebied van de Anthrozoölogie:
het effect van paarden op jongeren met hechtingsproblematiek;
volwassen autisten worden gevolgd met speciaal opgeleide honden;
het effect van dolfijnen op kinderen met het Downsyndroom;
de invloed van gezelschapsdieren op dementerende ouderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten