zondag 29 september 2013

Rosalie van Knippenberg en Lizzy Boots (3): Soorten dementie

Foto's van Rosalie van Knippenberg 
en Lizzy Boots op hun verzoek verwijderd op 15 oktober 2019


Dementie is een verzamelnaam voor combinaties van meervoudige stoornissen in verstandelijke vermogens en in het bijzonder het geheugen, maar ook wat betreft stemming en gedrag. De specifieke kenmerken van de combinaties worden bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de afwijkingen in de hersenen. De biologische component is niet te scheiden van psychische aandoeningen.
Klik om te vergroten. De vier bovenste soorten komen het meeste voor: Alzheimer, vasculaire dementie, gemengde dementie en fronto-temporale kwab dementie.
De cortex (buitenste laagje van de hersenen) bestaat voor een deel uit grijze stof. Daar zitten de  neuronen die zorgen voor de informatieverwerking in het brein. Het andere deel is witte stof dat zorgt dat de neuronen met elkaar communiceren. Is er iets mis met die witte stof, dan raakt de communicatie verstoord. Bij de ziekte van Alzheimer vormt de witte stof zogenaamde plaques. Mogelijk zouden mensen die gedurende hun leven mentaal stimulerende activiteiten blijven doen, zoals lezen, schrijven, spelletjes, minder proteïne-afzetting hebben. Proteïne-afzetting is een indicatie voor Alzheimer (JAMA Archives of Neurology). Klik om te vergroten.
Zie eerder bericht (1). Klik hier
Zie eerder bericht (2). Klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten