zondag 28 april 2013

Lustrum (12): Rotary Heerlen opgericht in de jaren vijftig

De schitterende Rabozaal van Parkstad Limburg Theaters (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Het meubilair uit de jaren vijftig op het podium van de Rabozaal van Parkstad Limburg Theaters weerspiegelt de tijd van burgerlijkheid, de beklemmende moraal maar ook van saamhorigheid en gezellige kneuterigheid. In 1953 wordt Rotaryclub Heerlen opgericht. Het gezin is nog steeds hoeksteen van de samenleving met rust, reinheid en regelmaat. Een vrije zaterdag moet nog komen. Terugkijkend lijken de jaren vijftig een saaie tijd van hard werken in een verzuilde samenleving met een onaantastbaar gezag van kerk en staat. 
Het aangeklede podium (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Zondags gingen velen naar de kerk of op familiebezoek. Maar voorbodes van veranderingen werden zichtbaar in de cultuur, in groeiende verwachtingen en toenemende welvaart. In die tijd ging slechts een klein percentage van de jongeren naar de universiteit. Dat je een universitaire opleiding ging volgen, was uitzonderlijk. Sjeng Kremers, de oud-gouverneur van de provincie Limburg en tachtig jaar geleden geboren, was een van de uitzonderingen.

Sjeng Kremers op het podium van de Rabozaal van Parkstad Limburg Theaters op  de Lustrumviering van Rotaryclub Heerlen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Wat deed Sjeng Kremers in 1953, in het jaar dat in Heerlen de Rotaryclub werd opgericht? Dus 60 jaar geleden en toen hij 20 jaar was. Kremers: "Ik ben opgevoed met het idee dat God de standen heeft gewild. Die standen zaten ver weg in Heerlen. Ver genoeg van mijn geboorteplaats Nieuwenhagen... In 1953 ging ik zandzakken vullen in Zeeland waar toen de grote overstromingsramp was."
Verschillende generaties bestuurders: Sjeng Kremers (geboren in 1933) en Paul Depla (geboren in 1965). Beiden op het Lustrum van Rotary Heerlen (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
"In 1953 studeerde ik in Nijmegen. Ondanks het Bernardinus-college van Heerlen ben ik gaan studeren". Ondanks het Bernardinus-college? "Ja, ondanks. Vader zat 37 jaar ondergronds op de Laura. Ik zei dat ik psychologie wilde studeren. Hij had waarschijnlijk nooit van dat woord psychologie gehoord. Hij stapte naar de rector van Bernardinus voor advies. Die zei: 'Wat een flauwekul. Nee, niet doen, stuur Sjeng naar de kweekschool'." 

 Op het Lustrum van Rotaryclub Heerlen klonk bij de borrel de muziek van het Trio Laroche. Laroche brengt een repertoire bestaande uit walsen, tango's, swing, chansons, musette, Italiaanse aria's, Balkan- en Klezmermuziek en romantische klassieke muziek. Om hun muziek (mp3) te beluisteren, klik hier. (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)

Later zou Sjeng Kremers hoogleraar psychologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (nu Radboud Universiteit) worden.
"In 1968 brak op de universiteiten de pleuris uit. Wim Wolters (klik hier), die hier in de zaal zit, en nog bij mij in de collegebanken heeft gezeten, kan hierover meepraten."
 
Jo Peters plakt op de revers van Wim Wolters (Rotary De Bilt-Bilthoven) een naamplaatje. Tussen hen in Milène Wolters-Schweitzer (Rotary Bilthoven-Zandzegge), klik hier. Daarachter de gouverneur Jan Hol van Rotarydistrict-1550, die ontvangen wordt door voorzitter Henk Goei Thè (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
"Er waren studentenopstanden. Het universiteitsbestuur veranderde. Alles wat links was, wilde mij als gedelegeerd curator. Van Melsen die rechts was, werd voorzitter.
Wat was uw band met Heerlen? "Met Heerlen had ik geen band, wel met de mijnen." 

Het kussentje waarop Sjeng Kremers te midden van het kringloopmeubilair ging zitten, zat ongelukkig. Hij trok het onder zich vandaan, keek ernaar en constateerde verbaasd dat op het kussentje het bekende vredeslogo stond. "Dat lijkt wel van de PSP", zei Kremers en tuurde in de zaal naar SP-wethouder en loco-burgemeester Riet de Wit. "Nee, die heb ik liever in mijn rug." Vervolgens duwde hij het kussen met een groot gebaar tegen de rugleuning.
Links Bas Schoonderwoerd in gesprek met Hans Lurvink, die waarnemend burgemeester van Heerlen is geweest (2003-2004) en in die periode asiel kreeg in de Rotaryclub Heerlen. In het midden Riet de Wit in gesprek met Jan en Ria de Lang (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
In 1976 was Sjeng Kremers in Den Haag toen op dat moment een demonstratie plaatsvond van mijnwerkers. Hij realiseerde zich dat zijn vader tussen de demonstranten had kunnen staan. De Gaay Fortman vroeg hem in die periode om als gouverneur zich bezig te gaan houden met de herstructurering van Zuid-Limburg. Hij was toen veertig jaar en twijfelde of hij gouverneur zou kunnen worden. De Gaay Fortman vroeg hem: "Bent u daar dan te oud voor?"
Op de stoel is nog net het kussen te zien dat bestemd was voor Sjeng Kremers. Op dat kussen prijkt pontificaal het logo van de vrede: een cirkel met een verticale streep in het midden van waaruit twee schuine strepen naar beide zijden lopen. Het is het internationale symbool voor de vrede (☮). Het logo werd het eerst gebruikt in protestdemonstraties tegen atoomwapens en kernenergie. Het was ook het logo van de voormalige Nederlandse politieke partij PSP. Sjeng Kremers plantte zijn achterste er bovenop, maar even later had hij dat kussen toch liever in zijn rug  (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
Sjeng Kremers ontspannen gezeten op een fauteuil uit de jaren vijftig, zoals je die in de kringloopwinkels aantreft, met in zijn rug de steun van een versleten kussen met het logo van de Pacifistisch Socialisten (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten). 
Waarom was u lid van de KVP? "Toentertijd schoof Drees van DS'70 mij naar voren. Dus je kon met Kremers alle kanten uit. Ik heb mijn hele leven dingen moeten doen waarvan ik geen verstand heb. " 
(Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten)
Toen hij inmiddels gouverneur van Limburg was, had hij gehoopt dat de herstructurering sneller zou zijn gegaan. Er was grote werkloosheid. 75.000 banen gingen verloren. Toen hij een paar maanden gouverneur was, vroeg Van Agt (via Van der Grinten) hem om naar Den Haag te komen, maar Kremers had een publieke belofte gedaan. Hij trok het zich aan dat de werkloosheidscijfers heel traag verbeterden. Wat hem nog altijd dwars zit is dat, volgens hem, Disneyland hier, in plaats van bij Parijs, had kunnen staan. 
Steph Vaessen en Sjeng Kremers (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).
"Uit Den Haag komt niets vanzelf. Je moet de mouwen opstropen. Limburgers moeten een schop onder hun kont krijgen. Ik ben er trots op dat ik er, althans ten dele, in geslaagd ben om de streek zelfvertrouwen te geven."
Sjeng Kremers, Angelique Paulissen, Hub de la Haije en Gerrie Coerts (Foto: J. von Grumbkow; klik om te vergroten).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten