woensdag 18 september 2013

Mens-Dier (4): Anthrozoölogie

Mens-Dier (4): Anthrozoölogie

(Foto ontleend aan: Gardian.com)
Anthrozoölogie is een interdisciplinair veld met als studiegebied: de interactie tussen levende dingen. In vele landen en nu ook Nederland zijn er universitaire programma's met onderzoek dat gaat over vragen als: hoe dieren in de verschillende culturen passen, de evolutie van huisdieren, de emotionele band tussen mens en dier, de symboliek van dieren in de kunst, de religieuze betekenis van dieren, dierenmishandeling. Ook: "Wat kan het betekenen om dier te zijn?" Maar zelf zijn we toch een diersoort? Dus, wat het kan betekenen om bij de de primaten of opperdieren te horen, een orde van de zoogdieren waartoe apen (waaronder de mens) en halfapen behoren?  
(Ontleend aan: 4.bp.blogspot.com)
De Open Universiteit heeft een kleine leerstoel op dit terrein. De vrouw die deze leerstoel bezet (prof. dr. Marie-José Enders-Slegers) is alleen op maandag en dinsdag in Heerlen, anders kon zij eens een keertje een verhaal vertellen voor Rotary Heerlen. Marie-José Enders-Slegers is pas op latere leeftijd gaan studeren want ze ondersteunde haar man (huisarts) met zijn praktijk en richtte zich op de kinderen. Haar proefschrift ging over de kwaliteit van leven van ouderen (70-80 jaar) met huisdieren en die zonder huisdieren. De eersten blijken fysiek en mentaal sterker.


(Ontleend aan: community.lortsmith.com)
Bij mens én dier wordt bij het aaien het bekende knuffelhormoon aangemaakt: oxytocine. In de hersenen lijkt oxytocine een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met pleziergevoelens. Oxytocine speelt een rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische relaties, bij seksualiteit. Doe je zorgtaken dan komt meer oxytocine vrij. Oxytocine remt de activiteit in een deel van de amygdala. Bij het zien van boze gezichten veroorzaakt oxytocine een zwakkere amygdala-reactie. Dat komt de sociale interactie ten goede. Angst wordt dan makkelijker onderdrukt. Ook kan oxytocine tot meer agressie leiden ten opzichte van een concurrerende groep. Mensen met autisme zouden minder oxytocine hebben. Behandeling met oxytocine lijkt hen mogelijk wat socialer te maken. Er is minder bekend over de "darkside of oxytocine".

Er zijn oxytocine-sprays te koop (30 ml voor 25 euro) die je op je kleding of op de huid spuit. Er zijn ook feromonen-sprays. Feromonen worden door mensen en dieren afgescheiden om de seksuele aantrekkingskracht te vergroten. Ze werken bij de mens op het onderbewustzijn. Ook die spray kun je spuiten op je kleren of huid. Een feromoon is een signaalmolecuul dat boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. Dus anders dan oxytocine is het misschien minder interessant voor de anthrozoölogie waar het gaat over de relatie mens en andere dieren.
Zie eerdere blogs:
Mens-Dier (3): Anita Witzier
Mens-Dier (2): Therapiehond
Mens-Dier (1): Hulphond Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten